Kiedyś zostaliśmy zaproszeni na Facebooku do wzięcia udziału w akcji ciasto na niedzielę, jakoś ostatnio nie mieliśmy dużo czasu na pieczenie i pisanie postów, ale na tą niedzielę pomysłem są eklery. A że bardzo je wraz z Adą lubimy dlatego postanowiliśmy je przygotować. Są pracochłonne ,ale ich smak jest warty zainwestowania godziny czasu w ich przygotowanie .
CIASTO
- 45 ml mleka,
- 45 ml wody,
- 20 g masła,
- 50 g mąki pszennej,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- szczypta soli
Przygotowanie
W garnku podgrzewamy mleko, wodę, masło i szczyptę soli. Przesiane mąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nasze eklery.
pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C
- 1 tabliczka czekolady mlecznej ( 100 g )
- 10 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 20 g masła,
W garnku gotujemy śmietankę dodając miód i kawę następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- 200 ml mleka,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 3 żółtka,
- 20 g mąki pszennej,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 90 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka masła,
Do garnka wlewamy mleko, które zagotowujemy wraz z kawą . W misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Cienkim strumieniem przelewamy mleko do miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na małym ogniu i dodajemy masło cały czas energicznie mieszając aż masa zgęstnieje do postaci budyniu ,
Upieczone i ostudzone eklery przekrawamy na pół górną połówkę zanurzamy w naszej polewie i odstawiamy na deskę obok spodów aby później nasze połówki do siebie pasowały wstawiamy na parę minut do lodówki by czekolada zastygła. Na dolne warstwy wyciskamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy górnymi warstwami polanymi polewą.
Pozdrawiam Patryk
Ojoj ale wspaniałe :-) mniam. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńTakiego kawowego to bym teraz zjadła, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne są Twoje eklerki. Dziękuję za wspólne wypiekanie tych słodkich przysmaków :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie. Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe eklery i bardzo apetyczne. :)
OdpowiedzUsuńPatryk - dziękuję za wspólne pieczenie ciasta na niedzielę. Pozdrawiam. :)
Dzięki za wspólne pieczenie. U mnie też były kawowe, ale zupełnie inne. Dobrze kojarzę, że korzystałeś z przepisu Pawła Małeckiego ? Nie zamieściłeś źródła inspiracji, a przepis skądś jest mi znany.
OdpowiedzUsuńkawowe to zdecydowanie moje smaki :) dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń