2 bakłażany,
2 ząbki czosnku,
4 dojrzałe pomidory,
Pół słoiczka kaparów,
Pół pęczka pietruszki,
100g startego sera,
4 łyżki bułki tartej
Olej z oliwek,
Sól, pieprz
Przygotowanie
Bakłażana wrzucamy do gotującej się wody na 10-15 min (gotujemy do miękkości)
Odcedzamy i pozostawiamy na chwile do przestudzenia. Kroimy na pół i przy użyciu łyżki wybieramy miąższ z bakłażana ale zostawiamy około 0,5 cm miąższu z Skorka. Na rozgrzany tłuszcz dajemy drobno pokrojone Ząbki czosnku oraz pokrojony miąższ z bakłażana wraz z pokrojonymi w Kostkę pomidorami. W misce dajemy nasz ser pokrojone kapary bułkę tarta pietruszkę przyprawy i dodajemy tez nasz przygotowany sos całość mieszamy . Połówki bakłażana wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Wypełniamy je naszą masa i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 'C na 20 minut.
Smacznego
kiedyś robiłam tak bakłażana, dla mnie nie ma szału i też jakoś nie bardzo mi to danie wyszło :/
OdpowiedzUsuń