Składniki:
- 3 jajka
- pół szkl. cukru
- pół, szkl. mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml śmietanka kremówka
- cukier waniliowy
- 200 g truskawek
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu).
Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym.
Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki.
Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy truskawkami.
Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe.
Smacznego.
tylko 10 min pieczemy?
OdpowiedzUsuńtak pieczemy około 10 minut
UsuńNie robiłam nigdy rolady. Ale jak widzę takie pyszności to nic straconego :-) wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/