Witajcie
Odkąd mieszkamy razem coraz częściej mamy ochotę na przygotowanie (i zjedzenie ;p) czegoś słodkiego.
W telewizji holenderskiej codziennie wieczorem leci program, w którym cukiernicy amatorzy rywalizują ze sobą piekąc pyszne słodkości. Gdy w jednym z odcinków tematem przewodnim były ptysie od razu postanowiliśmy upiec je następnego dnia.
Składniki:
- Jedna szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 400 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Gdy woda zagotuje się wsypujemy mąkę pszenną cały czas energicznie mieszając. Gotowe ciasto poznamy po jego szklistym wyglądzie i po tym, że łatwo odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy je do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto dokładnie mieszamy z jajkami na gładką masę i przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy w dość dużych odstępach (ciasto mocno rośnie) koła z ciasta.
Pieczemy w 180'C przez ok. 20 min. (zależy od rozmiaru ptysi).
Nasze gotowe ptysie nadziewamy bitą śmietaną, a z wierzchu polewamy gorzką czekoladą.
Smacznego.
Bardzo apetyczne te ptysie. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ale pyszności :-)
OdpowiedzUsuńna ile ptysiow mniej więcej jest przepis?
OdpowiedzUsuńzależy od wielkości jakie robisz my robiliśmy małe więc wyszło około 30
Usuń