środa, 6 listopada 2013

Zupa cebulowa



Dziś naszła mnie ochota na zrobienie czegoś czego jeszcze nie robiłem i nie jadłem. Zupa cebulowa, którą mam zamiar wam przedstawić przypadła mi to gustu, ale smakowała  zupełnie inaczej niż zakładałem. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie.

Składniki

  • 8 dużych cebul,
  • Włoszczyzna, 
  • Olej z oliwek,
  • 30 g masła, można użyć masła klarowanego,
  • Ser żółty,
  • Bagietka,
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy masło z odrobiną oleju. Obsmażamy cebulę na średnim ogniu przez około 30 minut, aż nabierze lekko brązowego koloru. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, gotujemy pokrojone warzywa w 1,5 litra wody. Ugotowane warzywa wyjmujemy, a wywar wlewamy do naszej skartelizowanej cebuli.
Gotujemy przez 10 minut doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu dwa kawałki bagietki, a całość posypujemy startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku używając funkcji grill przez czas od 5 do 10 minut.

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz